X
    Categories: Mutfak NotlarıKış ve Yaz Hazırlıkları

Evde Zeytin Yapımı

Evde Zeytin Yapımı

Evde Zeytin Tarifi

Hazırlama Süresi: 1 saat

Malum zeytin mevsimi geldi çattı. Kimimizin bahçesinde zeytin ağaçlarındaki yeşil zeytinler dallarında olmuşta yerlere düşmeye başlamış bile 😀 Ya da çarşı pazarda gördüğümüzde acaba alsak mı evde zeytin yapabilir miyiz çok mu uğraştırır gibi soruları hemen bir kenarda bırakıyoruz. Ve herkesin çok rahat yapabileceği kış boyunca gönül rahatlığıyla yiyebileceği oragnik mi organik el emeği göz nuru evde zeytin yapmak için kolları sıvıyoruz 😉 Yalnız dikkat evde çizme yeşil zeytini her sene yapmak isteyebilirsiniz 🙂

Malzemeler

  • 5 kilo yeşil zeytin
  • 2 çay bardağı kaya tuzu
  • 5 kiloluk plastik kapaklı kap (ya da evdeki kavanozları, pet şişeleri de değerlendirebilirsiniz)

Evde Zeytin Yapılışı

  1. Zeytinleri geniş bir leğene alıyoruz. Öncelikle üzerlerinde benek olanların içini bıçakla kontrol ediyoruz. Eğer sadece benek kabuğundaysa sağlam demektir. Ama derinlerine devam ediyorsa atıyoruz.
  2. Bütün zeytinleri bu şekilde sabırla ayıklıyoruz. Bu arada zeytin elleri ve tırnakları boyuyor. Bu nedenle eldiven kullanmanızı tavsiye ederim.
  3. Sağlam zeytinleri bir güzel yıkayıp süzüyoruz. Ve elinize yatkın keskin bir bıçak ile 3 tarafına çizikler atıyoruz. Çizik attığımız zeytinleri kullanıcağımız şişelere dolduruyoruz.
  4. Doldurduğumuz şişelerin üzerlerini su ile dolduruyoruz ve kapaklarını kapatıyoruz. Yalnız tam ağzına kadar suyu doldurmuyoruz. Çünkü zeytinler asit yapabilir ve taşma olabilir.
  5. 1 hafta boyunca her gün zeytinlerin suyunu döküp taze su ile yeniliyoruz.
  6. 1 hafta sonunda suyunu yine döküyoruz fakat bu kez içine kaya tuzunu koyuyoruz. Kaya tuzu iri olduğu için hemen erimiyor ve dipte kalıyor. Bu sebepten şişeyi arada sırada ters düz yaparak tuzları zeytinlerin aralarında dolaştırıyoruz. Çok ağır gelirse yerde yuvarlayabilirsiniz.
  7. 1 hafta kadar sonra zeytinin tadına bakarak ağzınıza göre tatlandığı zaman zeytin oldu demektir. Dilediğiniz zaman zeytini yemeğe başlayabilirsiniz. Bazı zeytinler 1 hafta bazıları 2 ya da 3 haftayı bulabilir olmadı diye endişelenmeyin. 😉

Not

Kış hazırlıklarının olmazsa olmazı evde zeytin yapımı hem çok sağlıklı hem de lezzetli oluyor. Bir kere kendi yaptığınız zeytinin tadına varınca hep kendiniz yapmak isteyeceksiniz. Afiyet olsun…

simge serçe: