Sade Çörek Tarifi
Sade Çörek Tarifi

Sade Çörek Tarifi

Kaç Kişilik: 6-8

Hazırlama Süresi: 15 Dakika

Pişirme Süresi: 30-35 Dakika

Sade çörek tarifi, kahvaltıda ya da günün herhangi bir öğününde tüketebileceğiniz poğaça, çörek, ekmek karışımı fonksiyonel bir hamur işidir.

Malzemeler

  • 1 bardak ılık süt
  • yarım su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket yaş maya
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • 5  su bardağı beyaz un
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı

Üzeri için

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı çörek otu

Sade Çörek Yapılışı

  1. Yaş maya el ile küçük parçalara ayrılır.Bir kaseye sıvı malzemeler, küçük parçalara ayrılan yaş maya ve toz şeker koyup karıştırılır.Karışımın üzerine yoğurt, zeytinyağı ve yumurtalar eklenip karıştırılır.Karışımın yoğrulacağı tabağa 5 su bardağı un ve tuz koyulur. Ortası havuz yapıp sıvı malzeme karışımı bu havuzun içine dökülür.
  2. Malzeme kulak memesi kıvamında yumuşak hamur oluncaya kadar kenarlardan ortaya doğru alarak yoğrulur. Geri kalan un kaşıkla eklenir. Hamur elinize yapışmıyorsa, daha fazla un eklemeyiniz.Hamur yağlanmış tepsinin ortasına konur ve ellerinizle kenarlara doğru yayarak, hamur tepsinin içine yerleştirilir.
  3. Yumurta sarısı bir fırçayla hamurun üzerine eşit şekilde sürülür ve üzerine çörek otu serpilir. Tepside 45 dakika serin olmayan bir ortamda mayalandırılır.
  4. Mayalanma süresinin bitmesine 10 dakika kala fırını 180 derecede açılır ve hamurun mayalanma süresi bittikten sonra altı üstü kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirilir.Çörek piştikten sonra fırından alıp, oda ısısında soğutulur.

Not

Soğuduğu zaman dilimleyerek servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun.

CEVAP VER