pilav yapmanin püf noktalari nelerdir ?
pilav yapmanin püf noktalari nelerdir ?

Pilav Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir ?

Lezetli ve tane tane pilav yapmak için sizlere basit ipuçları vereceğim. Bunun için öncelikle pilavı hangi tencerede yapacağımızı iyi bilmeliyiz. Pilav tenceremizin tabanı geniş ve derin olmamalıdır. Tencerenin taban genişliği pilavın lapalaşmasını engeller. Bunun için seramik, teflon, çelik ya da bakır tencere tercih edebilirsiniz. Evinizde yoksa pilav tenceresi adı altında satılan tencerelerden alabilirsiniz.

Tenceremizi ayarladığımıza göre sıra pilavın ölçüsünde. Normal şartlarda 1 bardak pirince 2 bardak su ölçüsü belirlenmiştir. Ama pirincimizi öncede sıcak suyla yıkayıp fazla nişastalarını atmamız lazım. Bunun içinde 1 bardak pirince 1,5 bardak kaynamış su yeterli olacaktır. Bahsettiğim gibi pirincimizi güzelce yıkayıp süzegeçe koyup sıcak su ile (soğukta olur ama sıcak garanti) nişastasını atması için bir kaç dakika yada vaktiniz varsa yarım saat bekletebilirsiniz. Nişastası akmayana kadar yıkamaya devam ediyoruz.

Pilavımızın pırıl pırıl ve bembeyaz olmasını istiyoruz. Bunun içinde 1.5 bardak suyumuzun içine 1 çay kaşığı kadar limon sıkıyoruz.

Pilava koyacağımız yağ çok önemlidir. Zeytinyağı sağlıklıdır ama tereyeğının verdiği tadı ve kokuyu asla veremez. Bunun için zararı yarıya indiriyoruz. Ve 1 yemek kaşığı tereyağına 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyuyoruz. Tecrübelerim bana biraz fazla yağlı pilavın çok daha lezzetli olduğunu öğretti 😉

Orta ateşe pilav tenceremizi koyuyoruz. İçine yağları koyup eritiyoruz ama yağı yakmamaya dikkat ediyoruz. Yağlar eridikten sonra nişastasını süzdüğümüz pirincin suyunu iyice akıttıktan sonra tenceremizde alıyoruz ve pirinçlerimizi rengi şeffaf olana kadar ya da pirinçler yapışmaya başlayana kadar sıkça karıştırarak kavuruyoruz. Üzerine 1,5 bardak kaynamış limonlu suyu ve 1 çay kaşığı tuzu ilave ediyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.

Kapağını kapatıyoruz. Göz göz olana kadar yaklaşık 2-3 dakika yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte 15 dakika kadar pişiriyoruz. Pişip pişmediğini kontrol etmek için kapağını kaldırıp tadıyoruz. Eğer pirinçler sert değilse pişmiş demektir. Delikli bir kaşıkla karıştırıp hava almasını sağlıyoruz. Ve üzerine temiz bir bez ya da rulo peçete örtülüp, kapağı kapatıp demlenmeye bırakıyoruz.

İşte aslında tana tane Pilav Yapmanın Püf Noktaları bu kadar kolay…

Afiyet olsun 😉

CEVAP VER