mercimek-koftesi-tarifi
Mercimek Köftesi

Mercimekli Köfte Tarifi

Kaç Kişilik: 6-8

Hazırlama Süresi: 20 Dakika

Pişirme Süresi: 20 Dakika

Misafirlerinize çok güzel bir mercimek köftesi yapmaya ne dersiniz? Eminim ki bu lezzete kimse hayır diyemez. O zaman mercimek köftemizin tarifini hemen sizlerle paylaşıyorum.

Malzemeler

  • 1 bardak kırmızı mercimek
  • 2 bardak ince bulgur
  • 5 bardak su (1 litre)
  • 2 adet kuru soğan
  • Yarım bardak zeytinyağı
  • 3 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar pul biber
  • Yarım bardak sıcak su
  • 3 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 demet maydanoz isteğe göre arttırılabilir
  • 6-7 tane sap soğan
  • 3 çay kaşığı tuz
  • bir miktar marul

Mercimek Köftesi Tarifinin Yapılışı

  1. 1 bardak kırmızı mercimeğimizi güzelce yıkayıp, süzüyoruz.Bir tencereye 5 bardak suyumuzu ilave ediyoruz ve yıkadığımız mercimeğimizi de bu tencereye koyuyoruz.Mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin ama unutmayın ki mercimeklerimiz biraz sulu olsun yoksa tam ayarı tutmaz ve kuru kalır.2 bardak ince bulgurumuzu bir kabın içine koyuyoruz ve üzerine mercimeğimizi döküp karıştırıyoruz. Kabımızın üzerini kapatıyoruz ve mercimeklerimiz kabarana kadar bekliyoruz.Yaklaşık 30-40 dakika kadar.2 adet  kuru soğanımızı ince ince doğruyoruz.Bir tavaya boşaltıyoruz.
  2. Yarım bardak zeytinyağımızı tavaya döküyoruz ve soğanlarımızı da koyup kavurmaya başlıyoruz.3 tatlı kaşığı domates salçamızı ve 3 tatlı kaşığı biber salçamızı da ekliyoruz ve 2 çay kaşığı karabiberimizi ve yeteri kadar pul biberimizi de ekleyip karıştırmaya başlıyoruz.Daha sonra yarım bardak sıcak suyumuzu da tavamıza döküyoruz ve kaynaması için bırakıyoruz.
  3. Tavamızda hazırladığımız malzemelerimizi kabarmış olan mercimeğimizle birleştiriyoruz ve iyice karıştırıp tekrar kabımızın üzerini kapatıyoruz.6-7 sap taze soğanımızı güzelce yıkıyoruz ve ince ince kıyıyoruz.1 demet maydanozumuzu da güzelce yıkıyoruz ve ince ince kıyıyoruz.Taze soğanlarımızı ve maydanozumuzu  bir kenara ayırıyoruz.Kabımızın kapağını artık açıyoruz ve içine 3 çay kaşığı tuz ekliyoruz ve 10-15 dakika kadar iyice yoğurmaya başlıyoruz.Yoğurduğumuz mercimeğimize kenarda beklettiğimiz taze soğanları ve maydanozlarımızı da ekliyoruz.Biraz daha yoğuruyoruz.Kıvamına gelen mercimek köftelerimizi küçük parçalar halinde kopararak şekil vermeye başlıyoruz.
  4. Makarnamız olmuş sanırım.Ocaktan alıp makarnamızı süzgeçten geçiriyoruz. Bir tavaya 2-3 kaşık çiçek yağımızı koyuyoruz.Makarnamızı bu tencereye döküyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.Makarnamızı daha sonra tabaklara koyuyoruz ve kavrulmuş olan domates sosumuzu makarnamızın üstünde gezdiriyoruz.

Not

Dilerseniz tabağımızın altına marul yerleştirip üstüne de mercimek köftesini dizip ortaya küçük domatesler koyarsak güzel bir görüntüye ulaşabiliriz.Hadi bakalım,afiyet olsun.

CEVAP VER