Rambutan
Rambutan

Her bölgede farklı olan bu iklim ve bitki örtüsünden dolayı, çeşit çeşit bitkiler, çiçekler, meyveler ve sebzeler yetiştirmek mümkün oluyor. Ülkemiz her ne kadar bu özelliklere sahip olsa da çok özel iklimlerde yetişen bazı meyve türlerine ev sahipliği yapamıyor. Dünya üzerindeki çoğu ülkede yetişmeyen meyve türlerinden bahsediyoruz. Öyle meyveler var ki dünyada yalnızca bir bölgede yetişiyor. Ve bu özellikleri meyveyi oldukça ilginç kılabiliyor.

İşte dünyanın en ilginç 10 meyvesi:

1. Rambutan

Endonezya ve Malezya gibi  Güneydoğu Asya ülkelerinde bolca yetişen, bolca da tüketilen meyve. Kimi zaman taze yenildiğinde kabuğunun bir kısmı etine karışıp meyvenin tadını bozsa da yine de gayet leziz bir meyvedir.

Rambutan
Rambutan

 

2. Goya (Bitter Melon)

Bitter Melon salatalığa benzerliği ile dikkat çeken bir meyve olup, üzüm gibi bir asma üzerinde yetişir. Genellikle olgunlaşmadan hemen önce toplanır ve taze ya da pişirilerek tüketilir.

Goya (Bitter Melon)
Goya (Bitter Melon)

 

3. Durian

kültüre alındığı ülkelerde “meyvelerin kralı” olarak niteleniyor. Dış görünüşü ve aşırı bunaltıcı kokusuyla gerçekten de alışılmamış bir meyve türü. Dikenli kabuğu sıyırıp açtığınızda ortaya çıkan meyve, bazı insanlara göre olağanüstü lezzetli. Kabuğun ardında mayhoş bir tatla karşılaşıveriyorsunuz.

Durian
Durian

 

4. Akebi

Akebi‘nin kelime anlamı “mavinin nadir görülen bir tonu”dur. Kabuğu bezelyeninkiyle aynı şekilde açılan ve ekşi bir tadı olan Akebi‘nin iç kısmı tüketiliyor. İçindeki etli kısım ve tohumlarının birbirinden ayrılması çok zor olduğundan birlikte yeniyor. Sonbaharda hasadı yapılan Akebi, Kuzey Japonya’da yetişiyor. Dolayısıyla Akebi’nin tadına bakma şansınız çok da yüksek değil.

Akebi
Akebi

 

5. Buda’nın Eli Meyvesi

Buda’nın Eli Limonu veya Parmaklı Ağaç Kavunu olarak da bilinen sarı renkli bu garip meyve, hoş kokusu ile dikkat çekiyor ve Asya’da yetişiyor. Buda’nın Eli rendelenmiş olarak salatalarda kullanılabilirken, balık tabağında limon olarak da kullanılabiliyor.

Buda'nın Eli Meyvesi
Buda’nın Eli Meyvesi

 

6. Mongostan

Tenis topundan hafif küçük olan Mangostan, bir tropikal iklim meyvesi. Mor renkli dış kabuğunun içinde yenebilir beyaz kısmı vardır. Mangostan, Xango adı verilen sağlığa yararlı içecek sayesinde popüler hale gelmiştir.

Mongostan
Mongostan

 

7. Pitaya

Dikkat çekici pembe bir renge sahip olan Pitaya‘nın çiçekleri kivi ile armut çiçeklerinin kesişimi gibi görünüyor. Yüksek antioksidan ve lipozom içeren Pitaya, aynı zamanda lif açısından da zengin bir meyvedir.

Pitaya
Pitaya

 

8. Yılan Meyvesi

Yılan meyvesi olarak da bilinen salak, Endonezya`ya has bir palmiye türünden gelir. Palmiyenin alt kısımlarında meyve verir. İsmini kırmızımsı kahverengi pullu kabuğundan alır. Kabuğu çabuk soyulur. İçinde 3 ayrı bölüm bulunur. Her bir bölgede bir çekirdek bulunur ve çekirdekler yenmez. Hafif asitli ama tatlı bir meyvedir.

Yılan Meyvesi
Yılan Meyvesi

 

9. Hint İnciri

Pembe ya da sarı renkli olabilen Hint İnciri, bir kaktüsün üstünde yetiştiği için kaktüs meyvesi olarak da bilinir. Şeker, jöle ve votka yapımında kullanılan Hint İnciri‘nin suyu da içilebiliyor.

Hint İnciri
Hint İnciri

 

10. Yıldız Elması

5-10 cm çapındaki Yıldız Elması, mor ya da soluk yeşil renklerinde olabiliyor. Meyvenin bu isimde olmasının sebebi, kesildiğinde ortaya çıkan iç kısmının yıldız şeklinde olmasıdır. İçerdiği %33′lük toksisite oranı nedeniyle dış kabuğu tüketilmemektedir.

Yıldız Elması
Yıldız Elması

CEVAP VER