Lava Döküm Tencere ve Tavaların Kullanımı Nasıldır ?
Lava Döküm Tencere ve Tavaların Kullanımı Nasıldır ?

Döküm Tencere ve Tavaların Özellikleri ?

Türkiye’de son zamanlarda moda olsa da aslında 19. yüzyıldan önce kullanılıyordu. Yüzyıllar önce yemekler şöminelerde ya da taştan ocak gibi yerlerde yapıldığı için demiri kullanmayı tercih etmişler. Ateşe en dayanıklı malzeme olan demirden yemek pişirme ürünleri yapmaya başlamışlar. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hali hazırda mutfaklarımızda kullandığımız gazlı yada elektrikli ocak ve fırınlar üretilmeye başlayınca döküm demir pişirme ürünleri yerini teflon, çelik, seramik, emaye gibi malzemelerden üretilmeye başlandı. Tabii geleneklerine sadık olan ananelerimiz yeni nesil tencerelere mutfaklarında yer vermedi ve uzunca bir süre demir döküm tencere ve tavaları kullanmaya devam etti. Son yıllarda Türkiye’de demir döküm pişirme ürünlerinin yeniden üretilmeye başlanması ile çeşitliliği fazlaca arttığı gibi rakip firmalar sayesinde fiyatları da alınabilir bir hale geldi.

Döküm Tencere ve Tavaların Kullanımı Nasıldır ?

Döküm tencere ve tavalar diğer pişirme ürünlerine göre biraz ağır oluyorlar. Ama unutmayalım ki bu ağırlık yemeklerimizin daha leziz ve daha sağlıklı olmasında büyük etkendir. İşlem görmemiş kaplaması olmayan bir döküm tencere veya tava aldığınızda yapmanız gereken mutlak ve tek şey yağlayarak fırınlamanızdır. Bu işlemi yapmamızdaki amaç tencerelerimizde doğal bir tabaka oluşturmak ve yemeklerimizin yapışmamasını sağlamaktır. Bunun için tercihen kuyruk yağı ya da iç yağı kullanılır. Yağ başka bir tencerede eritilir ve soğutulur. Donan yağı peçete ile döküm tencere veya tavamıza güzelce her tarafına sürülür. Ters bir şekilde fırında 1 saat yüksek ısıda tutmamız gerekir. Evladiyelik bir ürün olan döküm tencere ve tavalarınızda pişirdiğiniz yemeğin lezzetini tattıktan sonra yapılan her işleme değer diyeceksiniz…

Döküm Tencere ve Tavalarda Yemek Pişirme

Döküm tencere veya tavamızı kullanıma hazırladıktan sonra gelelim yemek pişirme kısmına… Döküm pişirme ürünlerinin en önemli özelliği yüksek ısıda 6-7 dakika ısıtmamızdır. Bu şekilde demirin her tarafının eşit ısınır ve yemekleriniz çok daha lezzetli olur. Ama içine yemeği ya da eti koyduktan sonra ocağın altını kısmayın demirin tadını ve vitaminini salmasını bekleyin ve daha sonra orta ateşe alın. Bu şekilde kullanarak enfes et yemekleri yapabilirsiniz. Yemeğinizi pişirirken dökümün dokusuna zarar vermememk için tahta kaşık kullanmanızı tavsiye ederim. Pişirdiğimiz yemeği başka bir tabağa aktarıp döküm tenceremizin içine sıcak ya da soğuk su koymadan soğumasını beklemeliyiz.

Döküm Tencere ve Tavaların Temizliği

Döküm tencere ve tavaları kullanıma hazırladık, yemeği de pişirdik sıra geldi temizlenmesine… Şimdi eğer yukarıdaki kullanım kısmında bahsettiğimiz gibi kaplaması olmayan ve işlem görmüş bir döküm ürününe sahipseniz kesinlikle deterjan kullanmamanız gerekir. Eğer emaye kaplı bir döküm tencereniz varsa deterjan kullanabilirsiniz ama ben yine de tavsiye etmem… Sadece ılık su ile temizliğinizi yapabilirsiniz. Tabi yağını çıkarması için de sirke, döküm tencerelerin temizliği için en uygun olandır. İçinde yağ kalıntıları kalmışsa eğer deniz tuzu ve yumuşak dokulu bir bezle yavaşça ovalayarak temizleyebilirsiniz.

Türkiye’de en kaliteli döküm demir tava ve tencere ürünlerini bize sunan Lava döküm tencere tava ve servis gereçlerine buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER