Geleneksel Muharrem Ayı Tatlısı Aşure Tarifi
Aşure Tatlısı Yapılışı

Aşure Tarifi

Kaç Kişilik: 15-20

Hazırlama Süresi: 1,5 saat

Pişirme Süresi: 3 saat

İnanışlara göre Nuh, büyük tufandan sonra muharrem ayında karaya ilk bastığında gemisinde kalan bütün malzemeler ile Aşure tatlısını yapmıştır. Bu sebepten dolayı geleneksel aşure tatlısının tarifleri elden ele yöreden yöre değişiklik gösterir.

Bizim ailemiz kalabalık olduğu için bol malzemelerle büyük tencerelerde yapılırdı. Damak tadım o şekilde alıştığı için aynı geleneği ölçüleri azaltarak devam ettiriyorum. Aşure tarifini yaparken de yerken de dağıtırken de içinizde bir huzur belirecektir…

Malzemeler

  • 500 gr buğday
  • 1 kase nohut
  • 1 kase bulgur
  • 1 kase pirinç
  • 1 kase kuru fasülye
  • 2,5 kilo şeker(isteğe bağlı artırabilirsiniz)
  • 1 avuç kuru üzüm
  • 1 avuç kuş üzümü
  • 1 avuç kuru kayısı
  • 1 adet elma
  • 1 adet portakal kabuğu
  • 1 bardak kuru incir
  • 1 avuç iç bakla
  • 1 avuç ceviz içi
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 cimdik tuz
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 tatlı kaşığı karanfil (haşlanıp koyulacak)
  • 1 avuç kavrulmuş yer fıstığı
  • 1 avuç şam fıstığı
  • 1 avuç çam fıstığı
  • 1 avuç soyulmuş bademiçi
  • 1 avuç ayıklanmış nar içi
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 avuç fındık içi
  • 1 yemek kaşığı kavulmuş susam
  • 1 yemek kaşığı çörekotu

Aşure Yapılışı

  1. Buğdayı, kuru faslüyeyi, nohutu bir gece önceden ayrı ayrı ıslatıyoruz.
  2. İçine koyulacak malzemeleri yani kuru kayısı, kuru incir, portakal kabuğu, elmayı küçük küçük doğruyoruz. Ve bir kenara alıyoruz.
  3. Ertesi gün buğdayı 15 dakika kadar haşlıyoruz ve suyunu döküyoruz. Üstünü örtecek kadar su koyup haşlamaya bırakıyoruz. Nohut, pirinç, bulgur ve kuru fasülyeye de aynı işlemi uygulayıp haşlıyoruz.
  4. Daha sonra haşlanan bütün malzemeleri tek bir tencereye koyup şekerini ilave ediyoruz. Kısık ateşte sabırla pişmeye bırakıyoruz. Arada karıştırarak kıvamına bakıyoruz. Daha sonra ekliyeceğimiz malzemeler kıvamını koyulaştıracağından suyu eksik gelirse sıcak ilave ediyoruz.
  5. Kıvamına göre süt ile nişastayı yavaş yavaş eritip içine koyuyoruz. (Kıvamınız koyu ise daha az nişasta koymalısınız.)Tereyağını da ilave ediyoruz.(tereyağı koymayabilirsiniz)
  6. Daha sonra içine kalan bütün malzemeleri koyuyoruz. Yalnız yine isteğe bağlı olarak fıstık, susam, fındık, ceviz, badem, nar, çörekotu, kuş üzümü ve tarçın gibi malzemeleri sadece üzerine süsleme amaçlı olarak ta koyabilirsiniz.
  7. Kısık ateşte aradan bir dikkatlice malzemelerii fazla ezmeden karıştırarak güzelce kıvam alana kadar yaklaşık 1 saat kadar pişiriyoruz.
  8. Kaselere boşaltıp üzerlerini bol malzeme ile süslüyoruz. Ilık servis yapıyoruz.

Tarif Önerisi

Aşure tarifini uygularken elinizde hangi malzeme varsa koyabilirsiniz. Kimilerine göre en az 7 çeşit kimileri 12 çeşit kimileri ise 41 çeşit olması gerekiyor diyorlar. Ben ise sayısına bakmadan sadece bol çeşitli ve bol malzemeyle tercih ediyorum. Ama damak tadınıza göre çeşitlendirebilirsiniz. Bu ölçüler eş dost akrabaya dağıtmak için ideal. Ama siz kendinize göre azaltabilirsiniz. Aşurenin olmazsa olmazı sadece buğday,nohut ve şekerdir. Geri kalan bütün malzemeler isteğinize kalmıştır. Hayvansal gıda tüketmeyenler vegan olanlar içinse belirtmeliyim ki tereyağı ve süt koymadan da lezzetinde hiç bir değişiklik olmuyor 😉 Afiyet bal şeker olsun…

CEVAP VER